Standardowa kuchnia włoska

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne artykuły, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka mocno uwydatnia technikę.

del papa Kraków

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.