Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jednak też wyśmienicie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z słuszną porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin albo jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu