Zdrowie – jest to dobra wydolność fizyczna i psychiczna, bez przejawów choroby i kalectwa. Wkład na porządny jakość zdrowia mają składniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko społeczne oraz forma życia, w tym droga odżywiania się. Odżywianie to proces polegający na dawaniu każdej żywej komórce pokarmów wziętych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na rozmaite potrawy i napitki w celu podtrzymania pryncypialnych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i poziomu zdrowia. Odżywiona musi zostać dowolna komórka naszego ciała.
Zdrowe odżywianie ma bazowe znaczenie witalne dla dowolnego organizmu. Wpływa dodatkowo utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie żywność lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste żywienie, albo spożywanie niedostatecznych pokarmów nieść może nadwagę bądź otyłość. Adekwatne żywienie nastręcza więc spożywania odpowiednich ilości dobrze preparowanego posiłku.