Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film