Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co de facto uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.