Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film